433 Mhz-es Nyitásérzékelő tesztelése

Kedves Blogolvasó!

 

A következő pár sorban górcső alá veszem a webshopban forgalmazott 433 Mhz-es nyitásérzékelőt. Egy másik blog bejegyzésben már készítettem egy rövid leírást arról, hogy hogyan lehet integrálni Home Assistant alá. Egyébként szerencsére kompatibilis a Sonoff Bridge-el, bár én nem használom a Sonoff ezen termékét. Plusz jobban szeretek saját dolgokat építeni, mert azok működését legalább ismerem részleteiben. 

 

A 433 Mhz-es Nyitásérzékelő:

 

A képeken jól látszik, hogy a csomag tartalma nincs túlspilázva. A nyitásérzékelő van benne, a hozzá tartozó mágnes és a 3M ragasztó szalagok. A nyitásérzékelőben már benne van a CR2032 elem és csak a kis kontakt szalagot kell kihúzni és már üzemképes is.

A felszerelés ennél is egyszerűbb, a 3M ragasztó szalagot fel kell ragasztani a nyitásérzékelőre, és már mehet is a helyére a nyílászáróra. Értelemszerűen ha a nyílászáró nem síkban zár, hanem az ajtónak vagy az ablaknak zárt állapotban van pereme, akkor annak megfelelően kell a nyílászáró peremére kell felragasztani. Lásd az alábbi képeken: Első képen síkban van a második képen nem. 

 

433 Mhz-es Nyitásérzékelő tesztelése

433 Mhz-es Nyitásérzékelő tesztelése

 

A nyitásérzékelő szerencsére el van látva rongálás elleni védelemmel. Ez kb. annyit tesz, hogy van egy mikrokapcsoló a hátulján, és ha felragasztás után valaki leveszi, akkor „nyitás” jelet küld. Normál működés közben a nyitás és zárás pillanatában a frontján lévő kék led addig világít, amíg a jelet küldi. Ez kb 2 mp.

 

433 Mhz-es Nyitásérzékelő - Nyitás

433 Mhz-es Nyitásérzékelő - Zárás

 

A nyitás és a zárás pillanatában, a nyitásérzékelő azon 2 mp-ben amíg üzemel, folyamatosan küldi a jeleket. Ennek köszönhetően nem nagyon fordul elő az, hogy a vevőnek használt eszköz legyen az Sonoff RF bridge, vagy más, ne érzékelné a nyitást, vagy zárást.

 

Összegzés:

 

Az eszköz az árát tekintve az olcsó nyitásérzékelők közé tartozik, és relatíve hosszú akár fél egy éves üzemidővel is rendelkezhet. Ez persze függ attól, hogy milyen sűrűn nyitjuk és zárjuk az adott nyílászárót. Biztonságtechnikai szempontból nem a legszerencsésebb, hogy fix jelekkel operál, viszont egy picit sem rosszabb szerintem mint a Wifi. A 433 Mhz-es Nyitásérzékelő Sniffelhető, a Wifi-s pedig zavarható. Ellenben ha nem a Fort Knox-ot védjük, akkor véleményem szerint tökéletesen jól használható mint kiegészítő biztonsági eszköz. De ha valaki kellően paranoid, akkor ha más nem a postaládára tökéletes ez a nyitásérzékelő.

Ha tetszett a leírás Like-old facebook oldalunkat, hogy értesülj a további hasonló leírásokról!

Mikrokontroller Blog és Webáruház – Facebook

 

 

(Statisztika: 1 102 megtekintés)