PC ventilátor vezérlés a legegyszerűbben

A PC ventilátor vezérlés elkészítéséhez nem kell semmi más, csak egy Arduino UNO egy 5V-os 3 eres PC Ventilátor és 2 vezeték. A bekötésnél semmi más dolgunk sincs, csak a piros vezetéket valamelyik vezérelt PWM digitális pinre kötni a feketét pedig a GND-re.

PC ventillátor vezérlés

A tachometrikus jel kábelével nem kell foglalkozni, mert nem akarjuk beolvasni a ventilátor fordulatszámát. Mivel lényegében nem az alapján működik a vezérlés a mi kapcsolásunkban.

PC ventilátor vezérlés Arduino kód:

const int ventillpin = 3;
int vent_speed;

void setup()
{
pinMode(ventillpin, OUTPUT);  
}

void loop()
{
 
 // Töröld ki a PWM használathoz // vent_speed=1023;
 // Töröld ki a PWM használathoz // analogWrite(ventillpin,vent_speed);
  
  digitalWrite(ventillpin,1);
  delay(50);
  digitalWrite(ventillpin,0);
  delay(50);

}

A forráskód értelmezéséhez, annyi segítséget adnék, hogy a D pin digitális kapcsolásánál a késleltetés nagyságával állítjuk a sebességet. Az analóg írásánál pedig a „vent_speed” változó értékével, ami most maxon van.

További PWM-el kapcsolatos leírást az Arduino honlapon a PWM reference-ben találunk. 

Személy szerint én nem vagyok egy nagy PC modder, de egy Arduino segítségével, egész jó PC ventilátor szabályozást tudunk összerakni. Az alaplapon csak-csak találunk stabil 5V-ot, de ha 12V-ot használunk azzal sem lövünk mellé. Simán el tudok képzelni egy olyan modot, amiben egy hőmérséklet érzékelő segítségével állítjuk a ventilátor sebességét. Vagy akár ennek megfelelően egy ledszalag színét is lehet változtatni a hőmérséklet függvényében. Ha valaki ne adj isten csinál egy ilyen modot, akkor szépen kérem írja meg nekem, hogy itt megoszthassam.

Jó tesztelést a példafeladathoz.

Az Arduino lapkák megvásárolhatóak a Webshopban.

(Statisztika: 1 362 megtekintés)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük