BananaPi bootolható oprendszer készítése SD kártyára

A BananaPihez nem a klasszikus értelemben készítünk telepítőt az SD kártyára legalábbis nem egészen úgy mint a Raspberry-k esetében hogy felmásoljuk a Noobs telepítőt majd, onnan bootolva feltelpítjük a kiválasztott oprendszert. Itt egy előre elkészített lemezképet írunk az SD kártyára (BananaPi bootolható oprendszer). Ezeket a lemezképeket megtaláljuk a Bananapi.org oldalon.  Innen kiválasztjuk a legszimpatikusabbat, ami az én esetemben Raspbian volt. A raspbian egy Debian wheezy alapú linux disztribúció ami Cortex processzorokra van optimalizálva (Szinte teljesen ugyan az mint a BPI Debian).

Ha a letöltéssel kész vagyunk, akkor keressünk egy olyan programot, ami egy bootolható lemezképet készít az SD kártyánkból. Nálam ez a program az erre a célra készített legegyszerűbb program a Win32DiskImager. A program letölthető innen.

BananaPi bootolható oprendszer készítés Win32 Disk Imagerrel:

BananaPi bootolható oprendszer

A címsor melletti kis mappára kattintva kiválaszthatjuk a „.img” formátumú fájlokat, majd a Write-ra kattintva elkezdődik az írási folyamat. A folyamat végeztével egy kis ablakban egy leokézós üzenet figyelmeztet arra, hogy a folyamat véget ért.

Ha ezzel kész vagyunk akkor már csak be kell rakni az sd-t a Pi-be és már indulhat is oprendszer. Személy szerint én teszteltem a Bananapi-t Raspbiannal és Ubuntu Mate-el is. Egy ideig használtam Android-ot is Kodi-val. A kedvencem még is az Ubuntu Mate volt. Nyugodt szívvel azt tudom ajánlani csak.

 

(Statisztika: 348 megtekintés)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük