Hogyan készítsünk NAS-t a Bananapi M1-ből?? – 3. Rész

Kedves Blogolvasó!

Az előző két részhez hasonlóan ebben a részben is két alkalmazás telepítését és konfigurálását mutatom be az az ” Bananapi M1 – NAS – 3. Rész „. Az egyik a miniDLNA szerver a másik pedig a SAMBA szerver. A miniDLNA mint ahogy az a nevében is benne van a DLNA protokollt használja a média fájlok streamelésére. A SAMBA pedig egy windows által fejlesztett hálózati szolgáltatáscsomag, ami lehetővé teszi a nyomtató és fájlmegosztást a (nem csak) windowsos környezetben.

Első lépés a telepítés (miniDLNA):

sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
sudo apt-get install minidlna

Ha ezzel megvagyunk akkor nyissuk meg a config fájlt.

sudo nano /etc/minidlna.conf

Itt állítsuk be a következő paramétereket:

media_dir=V,/"tetszőleges elérési út FILM"/
media_dir=P,/"tetszőleges elérési út KÉP"/
media_dir=A,/"tetszőleges elérési út ZENE"/
port=8200 
db_dir=/var/cache/.minidlna 
log_dir=/var/log 
friendly_name="tetszőleges név" 
album_art_names=Cover.jpg/cover.jpg/AlbumArtSmall.jpg/albumartsmall.jpg 
album_art_names=AlbumArt.jpg/albumart.jpg/Album.jpg/album.jpg 
album_art_names=Folder.jpg/folder.jpg/Thumb.jpg/thumb.jpg

MiniDLNA confEzekkel az alapbeállításokkal már üzemképes is a miniDLNA szerverünk. Ezután van két parancs, amivel operálnunk kell.

Az első: (Újraindítja a miniDLNA szervert)
sudo service minidlna restart
A második: (Frissíti a tartalmi adatbázist)
sudo service minidlna force-reload

A két parancs alkalmazása után már láthatjuk is a megosztott tartalmunkat.

A VLC media player tekintetében van egy svéd csavar, mert a legújabb verzió nem hajlandó látni a miniDLNA megosztásokat. Erre van egy kiváló megoldás. Használjunk egy régi verziót. Ami letölthető –INNEN–

És Voila:

Valljuk be őszintén ez nem volt egy NASA projekt, de aki először csinál ilyet annak remélem ez is segítség volt.

Nah és most lássuk a SAMBA szerver telepítését és a konfigot.

sudo apt-get install samba

Ezután nyissuk meg a samba config fájlt és alkalmazzuk a következő beállításokat:

sudo nano /etc/samba/smb.conf

Bananapi M1 - NAS - 3. - SAMBA server config file

Mentsük el a fájlt és indítsuk újra a SAMBA kiszolgálónkat.

sudo /etc/init.d/samba restart

Egy kis magyarázatot is nyújtanék a fenti képhez, mert aki most lát ilyet először annak érdekes lehet. A globális beállításokkal nem foglalkoznék, mert ha valakinek nem elég, csak a fájlmegosztás, az a samba reference-ben túrkálhat még egyéb beállításokért. Nálam mint ahogy látjuk a két megosztást annyi különbözteti meg egymástól, hogy az egyik csak olvasható „[Mediaserver]” és a vendégfelhasználók authentikáció nélkül is hozzáférnek.

A másik a „[Mediaserver_all]” az már írható és olvasható is, de csak authentikácó után. Itt meg van adva, hogy minden felhasználó hozzáférhet, aki az ftpusers csoportban van. Ennek azért van jelentősége, mert a tartalomra vigyázva, csak azok törölhessenek akiknek ehhez jogosultságot is adunk. Az olvasással pedig szerintem nem lehet nagy baj, ha nem a homepornónkat akarjuk itt tartani. Bár ez kicsit azért necces lenne ugyebár, mert ennyi erővel feltölthetnénk a felhőbe is.

— Samba Reference —

Továbbá nem árt, ha egy olyan munkacsoportot adunk meg, ami eltér a windows alap „workgroup” vagy „munkacsoport” beállításától. Így gondolom egyértelmű, hogy azt is meg kell változtatni Windowsban.

Ezután a hálózati meghajtók között látjuk a megosztásunkat. A felhasználónév és a jelszó beírása után, pedig a teljes jogosultsággal is hozzáférhetünk a tartalmunkhoz. Itt jegyezném meg, hogy ha a megosztott mappa csak is és kizárólag egy az „ftpusers” csoport valamelyik felhasználójának a tulajdona, akkor hiába próbálok meg egy másik felhasználóval belépve törölni bármit, ez nem engedélyezett művelet lesz, mivel a mappák 755-ös attribútummal a felhasználó tulajdonát képezik.

Neki külön megosztási mappát kell létrehozni, hogy ha ilyen jogokat szeretnénk neki adni. Itt javasolt, hogy ez a felhasználó home mappája legyen, mert akkor már nem kell utánállítani tulajdonjogokat, max az öröklést. Esetleg amit megtehetünk, hogy bizonyos mappákat 777-es attribútummal látunk el abban a megosztásban, ami kimondottan egy felhasználó home mappája, vagy tulajdona, mert ebben az esetben ha egy másik „ftpusers” felhasználóval jelentkezünk be, akkor a 777-es attribútummal rendelkező mappában szabadon garázdálkodhat. Persze ettől függetlenül, ha egy mappát hozunk létre a már említett helyen, az 755-ös attribútummal fog létrejönni, mert ha nem állítjuk be külön, akkor a SAMBA kiszolgálónak ez az alapbeállítása. Tehát a legegyszerűbb ha mindenki kap saját config bejegyzést a felhasználónevével fémjelezve. Erre egyébként érdemes egy scriptet írni. Viszont mivel „itthon” én kicsiben nyomom, ez nekem nem kell.

Remélem érthető volt a leírás, még így is hogy a különböző mappa írási és olvasási jogosultságokra nem tértem ki teljes mélységében parancsokkal tűzdelve. Úgy érzem a korrábi cikkekben már annyit foglalkoztam ezzel, hogy erre nincs is szükség.

(Statisztika: 338 megtekintés)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük