SSH kapcsolat beállítása Raspbian alatt

Miért is van szükségünk az SSH kapcsolat beállítására Raspbian alatt? A válasz pofon egyszerű, mert így távolról érhetjük el azt a vasat, amelyiket szeretnénk. Fájlműveleteket végezhetünk, telepíthetünk, log fájlokat olvashatunk és bizonyos szolgálatatásokat is elindíthatunk távoli eléréssel.

A kezdéshez semmi másra nincs szükségünk, csak nyissunk egy terminál ablakot.

A „sudo raspi-config” parancs kiadása után adjuk meg a jelszavunkat. A Raspbian alatt Bananapi vason ez alapból „bananapi”, de természetesen mindenki azzal kezdett úgy is hogy ezt meváltoztatta. A parancs kiadása után megjelenik ez az ablak.

SSH kapcsolat - Raspbian - Raspi config

Ha ezzel megvagyunk akkor válasszuk ki az „ssh” menüpontot és változtassuk meg „Enable”-re a beállítást. Okézzuk le és ezzel kész is vagyunk. Egy újraindítás után az ssh automatikus szolgáltatásként indulni is fog a vason.

A LAN „eth0” kapcsolat az alapbeállításból adódóan DHCP-n keresztül kapja az IP címet. Ezt az IP címet lekérdezhetjük az „ifconfig” paranccsal.

SSH kapcsolat - Raspbian - Ifconfig

Itt látjuk, hogy a kliensnek melyik IP címet kell majd adni célként az SSH eléréshez. Sokkal kézenfekvőbb ha beállítunk egy fix IP címet, de ezt majd a későbbiekben taglalom.

Ezután már csak egy klienst kell telepíteni arra a gépre amiről el szeretnénk majd érni a BananaPi-t. Erre a legkézenfekvőbb a puTTY nevű kis program, amit innen lehet letölteni.

Miután megnyitottuk a puTTY-t ez a kép fogad minket.

SSH kapcsolat - Raspbian - SSH

A kezdés nagyon egyszerű beírjuk a kis IP címünket a „Host Name (or IP adress)” felirat alá, kiválasztjuk az SSH-t radiobutton-ok közül, beállítjuk a portot 22-re, és az Open gombra kattintunk. Ezután meg fog jelenni a terminálablakban a „login as: pi” és a jelszavunkkal bejelentkezünk.

Remélem segítettem ezzel a leírással a kezdőknek.

 

(Statisztika: 171 megtekintés)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük