Onvif IP Kamera – MotionEye beállítás

Kedves Olvasó!

 

Ebben a bejegyzésben azt nézzük meg, hogy miként lehet egy szinte bármilyen Onvif IP kamerát beállítani a MotionEye nevű programban ( Onvif IP Kamera – MotionEye ). Ez a folyamat több lépésből áll. Én a leírást nem az alapoktól kezdem, mert feltételezem, hogy aki vesz egy ilyen eszközt, az képes beállítani a kamerát, az alap hozzá ajánlott programokkal (IcSee, Xmeye). 

Lássuk a kamerát:

SMAR - Onvif IP kamera - MotionEye

 

Az én választásom egy SMAR márkajelzéssel ellátott Wifi-s IP kamerára esett. A csomag ami érkezett valójában alapjáraton használhatatlan kültérre. Adtak hozzá a kínai barátaim egy 1A-es adaptert, aminek kb 1m-es a vezetéke. Nyilván kell hozzá egy 12 V-os AC/DC adapter, és a helyszínválasztástól függően elegendő kábel és kábelcsatorna. Ami azt illeti drágább volt a vízálló kültéri szerelő doboz, a kábelcsatorna, és az AC/DC adapter, mint a kamera. Ha nem UTP kábellel csatlakozik a kamera a hálózathoz, akkor nem árt egy bitang erős Wifi router. Nálam ezt a szerepet egy egy TP-Link AX73 látja el. Sajnos a Kamera csak a 2,4 Ghz-es csatornákon kommunikál, ezért nem árt, a stabilitás. A szükséges feltételekről, szerintem elég ennyi.

Ennek a csoda kínai kamerának egész jó funkciói vannak, bár én nem nagyon használom ki az érdekesebb funkciókat. Például az IcSee alkalmazásban be lehet állítani, hogy a kamera kövesse az emberi alakokat. Nálam a figyelt terület nagysága miatt ennek sok értelme nem lenne. Viszont egyéb hasznos dolgot is be lehet állítani. Ilyen például a Ledes megvilágítás. Ezt a funkciót bekapcsolva, ha emberi alak jelenik meg a kamera látószögében, akkor egész használható világítást kapcsol be, ennek az érzékenysége állítható. Ami még nagyon jó, hogy hála a PTZ-nek ha kisebb látószög módosítást kell eszközölni, ezt az alkalmazásból is megtehetjük. Nagy könnyedség, hogy nem kell mindig a létrára mászni.

Azt az elején írtam, hogy nem szeretném lépésenként bemutatni, hogy kell a kamerát az IcSee alkalmazással beállítani. Viszont ha már túl vagyunk ezen, akkor lássuk milyen apró trükkök vannak a beállításnál.

 
MotionEye telepítés

 

Én a MotionEye-t egy Ubuntu 20.04 alá telepítettem, az alábbi leírás alapján:  – Github – 

Ebben a telepítési leírásban egy apró módosítást kell eszközölni, mert így nem fog működni. A következő parancsok után,

curl https://bootstrap.pypa.io/2.7/get-pip.py --output get-pip.py
python2 get-pip.py

ezt fogjuk látni:

 

Onvif IP kamera - Motioneye install pip code

 

Nem kell megijedni, a letöltött file-t törölni kell, és a megadott linkről le kell tölteni a jó installert.

rm get-pip.py
wget https://bootstrap.pypa.io/pip/2.7/get-pip.py

Ezután a telepítés folytatódhat a fent már linkelt leírás alapján. Miután végeztünk a telepítéssel, lépjünk be a MotionEye admin felületére, a következőképpen: „IP cím”:8765.

 

Onvif IP Kamera - MotionEye login

Username: admin
Password: „empty”

 

Ha sikerült belépni, akkor nincs más hátra mint előre, de vajon hogyan adjunk hozzá egy hálózati kamerát a MotionEye-hez? Mi sem egyszerűbb, használjuk az RTSP protokollt. Ahhoz hogy a valid RTSP url-t megtaláljuk, vagy a böngészőt használjuk, vagy pedig egy külső alkalmazást. Nos én sajnos egy régi berögződés miatt nem vagyok hajlandó internet explorer-t használni (FireFox alatt nem igazán működik), ezért maradt az egyéb alkalmazás letöltése.

Onvif Decive manager

 

Onvif Device Manager

Az Onvif Device Manager programban az a jó, hogy az összes kamerát feltérképezi, amik velünk egy LAN-ban vannak. A menüpontokat itt sem mutatnám be részletesen, de a legtöbb funkció teljesen jól működik. Működik a PTZ, Időzóna beállítás, hálózati beállítások, jelszó management, és szinte minden.

Viszont nekünk a „Live video stream”-re kell kattintani, és akkor megjelenik a kamera képe. A program jobb alsó részében a kamera kép alatt láthatóvá válik az RTSP link.

 

A link birtokában a kamerát hozzá adhatjuk a MotionEye-hez:

 

Onvif IP Kamera - MotionEye Kamera hozzáadás

Én itt tulajdonképpen csak az Onvif Device Manager-ből kinyert linket bemásoltam az URL menüpont alá, és nyomtam egy OK-t. A kamera persze ezután megjelent a MotionEye beállításokkal együtt. 

 

A következő képen lehet látni, hogy mennyi beállítási lehetőség van. Viszont sajnos ezeket sem taglalnám, mert az egy külön cikket is megtöltene.

 

Azért pár van pár jó tanácsom, a beállítással kapcsolatban. Az első amit érdemes mérlegelni, az az, hogy mekkora tárhely áll a rendelkezésünkre. Én például egy 500 Gb-os merevlemezt szántam erre. Ezért kapásból visszavettem a felbontást 1280×720-ra, mert annak ellenére, hogy a kamera csak a mozgásokat rögzíti így is napi kb 6-10 Gb-ot foglal el a merevlemezből. A másik ami nagyon fontos, az az, hogy a mozgásérzékelést ne állítsuk nagyon alacsony szenzitivitásúra.

A MotionEye a mozgást a pixel információ változás alapján állapítja meg. Ezért ha túl alacsony érzékenységet állítunk be, akkor simán előfordulhat az is, hogy fals mozgás alapján készült felvételeket fogunk látni. Ennek elkerülésére jó megoldás lehet az is ha maszkoljuk azokat a területeket, ahol tudjuk, hogy például egy fa áll és a szél miatt állandóan mozog. Akkor sem kell elkeseredni, hogy ha ezt nem sikerül finomhangolni, mert egy mozgásérzékelős ESP-vel a „Video Streaming” menüpont alatt található URL-t LAN-on belül csak triggelni kell, és akkor fix, hogy nem a fals képi információ alapján készülnek a felvételek.

Lehet értesítést is beállítani, ha a kamera mozgást érzékel. Van lehetőség e-mailt küldeni, vagy akár lehet egy URL-t is megnyitni. Mondjuk szerintem ez a funkció csak akkor jó, ha sohasem kapunk fals mozgás értesítést, továbbá szerintem nem életszerű, hogy minden mozgásról e-mailt kapja egy utcára néző kamera esetében. Viszont a lehetőség adott.

Elég sokrétű alkalmazás a MotionEye, ezért elég jól skálázható. Nekem emiatt meg sem fordult a fejemben mást használni. Kollégámnál már állítottam be készen kapható megoldást, és sajnos fényévekkel gyengébbek a 100-150 ezer forint környékén kapható 4 kamerás rendszerek. A milliós megoldások pedig szerintem túlzóak, egy otthoni környezetben. Remélem hasznos volt a leírás, és érthető.

(Statisztika: 2 012 megtekintés)