NodeMcu bemutatás és az első lépések

NodeMCU Bemutatás:

Mi is az a NodeMcu? Ha röviden egy mondatban szeretném megfogalmazni, akkor ez egy ESP12-re épülő Built-In wifivel rendelkező 32Bites Risc procis mikrokontroller. Az ESP12 az ESP mcu-k egyik változata. Az ESP család bemutatását megtaláljuk –Itt– Saját szemszögből a NodeMcu bemutatás és az első lépések a következő pár sorban olvasható:

NodeMCU-nak eddig 2 fajtája jelent meg:

NodeMCU V0.9

NodeMcu - V0.9 Pinmap

NodeMCU V1.0

NodeMcu - V1.0 PinmapValójában a két eszköz között csak ergonómiai különbségek vannak. Illetve a NodeMCU 1.0-át lehet kapni 16U2-es USB illesztéssel is.

— Alap adatok —

Jelszint: 3.3 V

CPU frekvencia: 80 Mhz

 RAM: 64 KiB műveleti 96 KiB adat

Flash(QSPI): 4 MiB

Wifi: /b/g/n

Wifi encrypt: WEP/WPA/WPA2

GPIO: 16 pin

Nagyjából szerintem ezek a legjellemzőbb adatok amik számunkra érdekesek lehetnek. A pinmap-et pedig látjuk a képeken ezért erre nem térnék ki.

Ami pedig a beüzemelést illeti ez is pár lépésben megoldható. El kell döntenünk, hogy milyen firmware-t akarunk az eszközre rakni, és ennek megfelelően kell flashelni azt. Három választás opcionális, AT vagy LUA vagy MicroPython. Az én választásom a LUA-ra esett ezért elnézést kérek, de én csak ezt fogom bemutatni és ezt is Windowsos környezetben.

Első lépésben nézzük meg milyen illesztő van az eszközön. Amennyiben a CH340G, akkor ennek telepítsük a driverét. Esetleg ha a 16U2 akkor azt felismeri a Win. Ezután csatlakoztassuk az eszközt és várjuk meg, amíg felismeri. Nézzük meg az eszközkezelőben melyik COM portra került.

Miután ezzel végeztünk, töltsük le a NodeMcu flashert <–INNEN–>

Szedjük le mellé a legújabb LUA firmware-t <–INNEN–>

Ezután pedig indítsuk el a megfelelő Win32 vagy Win64 Flashert.

 

NodeMcu - Flasher

Válasszuk ki a már megismert COM portot és kattintsunk a „Config” fülre.

 

NodeMcu - Binaries

Itt válasszuk ki a feltölteni kívánt firmware-t, és a második sorba adjuk hozzá az „esp_init_data_default.bin„-t is. Pirossal be van karikázva, az hogy a firmware-t milyen memória címre kell feltölteni és az is, hogy az „Init_data”-t milyen memória címre kell.

Ezután menjünk vissza az operation fülre, és nyomjunk a „Flash(F)” gombra.

 

Itt látjuk, hogy elindult a feltöltés. Amikor a feltöltés véget ér, készen is vagyunk. Már-már fellélegezhetnénk, hogy ennyi volt az egész, de mint tudjuk még fejlesztő környezetet sem választottunk.

Erre a célra én az ESplorer-t választottam, ami letölthető: –> INNEN

Letöltés után nyissuk meg a fejlesztő környezetet. Ez a kép fogad majd minket:

 

Csatlakoztassuk az eszközünket, válasszuk ki a megfelelő „COM” portot, majd nyomjunk az „Open” gombra.

 

Itt láthatjuk, hogy a NodeMcu firmware-t megtalálta a fejlesztő környezet. Amennyiben nem találta volna meg, és azt látjuk, hogy az eszköz folyamatosan csatlakozni próbál, akkor nyomjunk egy „Reset” gombot a board-on és akkor ugyan ez az üzenet fog megjelenni. Ekkor az eszköz készen áll.

Következő lépésben másoljuk be a ezt a forrást (Otthoni wifi SSID és PW):
    ip = wifi.sta.getip()
    print(ip)
    wifi.setmode(wifi.STATION)
    wifi.sta.config("MySSID", "Mypassword")
Majd kattintsunk a „Send to ESP” gombra.

 

Itt láthatjuk, hogy a feltöltés megtörtént. A fenti kis program feltöltése után csatlakoztunk az otthoni wifi hálózatunkhoz. Láthatjuk azt is, hogy a „print(ip)” parancs hatására a terminálon megjelenik a DHCP-n kapott ip címünk is.

Ezután nézzük meg, hogy a DHCP listán szerepel-e az eszközünk.

 

Itt megbizonyosodva arról, hogy a kiírt IP címre csatlakozott az eszközünk, megállapíthatjuk, hogy a NodeMCU működőképes. Mint mindig most is remélem, hogy segítség volt a lelkes kezdőknek ez a kis szösszenet és sikeresen meg tudták valósítani a beüzemelést.

A frissebb kiadású NodeMCU-k megvásárolhatóak itt:

NodeMCU

(Statisztika: 4 987 megtekintés)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük