Philips TEA5767 FM rádió vevő

Kedves Blogolvasó!

A Philips TEA5767 FM rádió modulnak a teszteléséhez nem kell különösebb programozói tudás, inkább ügyesség a beforrasztáshoz. Bevallom őszintén egy ilyen modult ki is végeztem mire sikerült megtalálnom azt a koncepciót, hogy milyen módon kellene beforrasztanom a teszteléshez. A legnagyobb probléma az, hogy a modul nem elég széles és nem lehet csak simán egy 2,54 mm-es tüskesort forrasztani az érintkezőkhöz mivel, maximum 2mm a távolság az érintkezők között. Ezért lett volna nehéz egy próbanyákra is ráforrasztani mivel, ott is 2,54 mm a furatok közötti távolság. Ezért maradt az hogy egy pókra hasonlító szörnyeteget forrasztottam belőle, aminek a lábaira egy próbapanellel kompatibilis csatlakozót forrasztottam.

Lássuk az egészet egy fotóalbumban:

Itt azért látható, hogy maga a modul nagyon pici. Óvatosan kell forrasztani. Viszont ami előnyös, hogy a stereo jack anya csatlakozónak az érintkezőire, csak úgy rá lehet húzni a szabványos 2,54 mm-es anya csatlakozót. Nah de ne ugorjunk ennyire előre, a megvalósítást mindenki maga dönti el, hogy hogyan akarja. Én azért döntöttem amellett, hogy ilyen formában forrasztom be a csatlakozókat, mert ha a próbanyákra forrasztom rá elsőre, akkor az már mondhatni végleges, ha valamit elhibázok azt forraszthatom ki „taknyolhatom” össze, úgy ahogy azt kell.

A Philips TEA5767 FM rádió modul kapcsolása:

Philips TEA5767 FM rádió - Lábkiosztás

Én úgy érzem, hogy a rajz alapján be lehet kötni, ezért fölösleges lenne, még leírnom, hogy melyik arduino pinre mit kössünk. Annyit azért nem árt tudni, hogy a modul SPI kompatibilis. Tehát ha valaki úgy akarja bekötni, akkor SPI gyorscsatlakozóval is összekötheti a modult. Az antennán sem sokat kell gondolkodni, mert egy kb 75 cm hosszú kábel bekötésével egy tökéletes antennát kapunk.

Az eredeti leírást, ahonnan a kapcsolást letöltöttem itt lehet elérni. Ismét be kell vallanom, hogy a programozással nem nagyon foglalkoztam, hanem egy kész library-t letöltöttem és a hozzá tartozó példakóddal teszteltem a modult. Ez a library elérhető az arduino hivatalos honlapján itt. A szokásos telepítés után a példakódot megnyitva nincs más dolgunk, mint beállítani a frekvenciát. Ahol a hallgatni kívánt rádió adó elérhető.

Nálam ez az MR2 volt 🙂

void setup()
{ 
  Wire.begin();
  radio.setFrequency(94.8); // Add meg a rádiófrekvenciát
}

Remélem mindenkinek segítettem abban, hogy az otthoni Fm rádióját beüzemelje.

(Statisztika: 798 megtekintés)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük