Univerzális 4 gombos távirányító olvasása XY-MK Vevő egységgel

Ez a példafeladat, hála egy nagyon korrekt leírásnak és egy library-nek köszönhetően pofon egyszerűvé vált. A leírást és a library-t megtaláljátok itt. A librari letölthető még külön innen. Vagy ha ezek oldalak elérhetetlenné válnának, akkor letölthető még erről az oldalról is: RCswitch 2.51. A könyvtár telepítése itt is a szokásos módon történik, a kicsomagolt mappát bemásoljuk az „Arduino/libraries/” mappába. Utána megnyitjuk az arduino IDE-t és már elérhetővé is válnak a mintaprogramok.

A kapcsolás összeállítását teljes mértékben az eredeti leírás alapján végeztem. Esetleg, ha valaki nem nézte még meg az adó-vevő arduinoval vezérelt kommunikácós példáját, az itt ezen az oldalon megteheti. Itt esik szó egy kicsit bővebben az antenna méretezésről is.

A bekötés egyértelmű, de azért leírom.

VCC – 5V

GND – GND

DATA – D2 pin

Itt jegyzem meg azt is, hogy mindegy melyik DATA pint használjuk, mind a kettővel működik, ugyan az a jel megy mind a két kimenetre.

 A teszteléshez a vevő egységen kívül egy 4 gombos univerzális távirányítót használtam. A távirányítónak az A-B gombja ugyan azt a kimeneti jelet generálja a C-D gomb pedig egy-egy másik jelet. Láthatjuk majd, hogy nem nagy eltérés van a jelek között, csak a 24 bites bitsorozat utolsó decimális karaktere.

Univerzális 4 gombos távirányító

Az eszközök bemutatása után térjünk át a tesztelésre. Miután bemásoltuk a library-t nyissuk meg az Arduino IDE-t és a library-hez tartozó példafeladatot a kép alapján.

Univerzális 4 gombos távirányító - Arduino Sketch

Ha ez megvan, akkor töltsük fel a „ReceiveDemo_simple” példafeladatot, nyissuk meg a soros monitort és kezünkben a távirányítóval nézzük mi történik.

A képen a kimenet mögé írtam, melyik gombnyomásra kaptuk azt a kimeneti értéket ami megjelent. Itt is lehet látni, hogy az A és B gomb ugyanazt a kimenetet eredményezi.

Ezután már csak rajtunk múlik, hogy ennek tudatában minek a vezérlésére használjuk a távirányítót. Többnyire garázskapuk vezérlésére szokták őket alkalmazni, de ennek tudatában mi 3 funkciót is tudunk vele vezérelni, vagy akár hatot, ha azok egy funkció két állapotára vonatkoznak, gondolok itt arra hogy miért használnák két külön gombot egy nyitásra és zárásra, amikor az állapotot el tudjuk menteni egy változóba.

Remélem hasznos volt a leírás, jó tesztelést és eredményes projektet kívánok minden kedves olvasónak.

433 Mhz-es adó-vevő megvásárolhatóak a Webshopban!

(Statisztika: 954 megtekintés)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük