ESP32 Wifi Repeater

Kedves Olvasó

 

Történt velem, az az érdekesség, hogy amikor el kellett döntenem, hogy hová tegyem a palánta nevelő boxomat, akkor a hőmérsékleti és páratartalom miatt a pincére esett a választás. Ennek egyszerű oka volt mégpedig, hogy a pincénk, az relatíve száraz, és egész kellemes bent a hőmérséklet éjszaka is. Persze ehhez nagyon fontos volt az is, hogy van wifi. Legalábbis a telefonom jelerőssége alapján úgy véltem, hogy van. Amikor bekötöttem a tuya-s smart breakereket, akkor szembesültem vele, hogy valójában még sincs wifi kapcsolat.

Ekkor jött a felismerés, hogy az ESP32 elvi síkon képes lehet a Wifi Repeater funciók ellátására, és a Google keresőt felcsapva, erről meg is bizonyosodtam.Találtam kapásból két szimpatikus megoldást, hogy hogyan készítsek egy egyszerű ESP32 Wifi Repeater-t. Ehhez amúgy a legalkalmasabb az Antennás ESP32 változat.  Ez egy ESP32 Wroom 32U lapka, amin IPX csatlakozó van. Jár hozzá egy 2.4 Ghz-es 2dBi erősítésű Wifi antenna és az SMA/IPX átalakító kábel. Persze tudom, hogy ennél nem sokkal drágábban már lehet kapni egy rendes erre a célra kialakított és készített Wifi jelismétlőt, amiben van Ethernet Backhaul is, viszont ez kéznél volt, és mire a rendelésem ideér az egy hét. Nah de lássuk is, hogy hogyan készült az ESP32 Wifi Repeater.

 

Az ESP32 Wifi Repeater alapja ez a Github repo volt.

 

Ez egy alap webes felület, amin a repeater beállításokat el tudjuk végezni, ennek a telepítése egész jól le volt írva a repoban, de akkor vegyük végig a legegyszerűbb grafikus telepítést. Ehhez szükségünk lesz, az Espressif Flash Donwload Tools-ára.

Megnyitva a Flash Download Tools-t, a GitHub repoból az alábbi kép szerint az alábbi címekkel töltsük fel a fájlokat az ESP32-re. Elérési út: esp32_nat_routerbuildesp32

ESP32 Wifi Repeater - Flash Download Tools

Ezután egy gyors restart, és van egy teljes értékű Wifi repeaterünk. Viszont ehhez az alap firmware-hez készítettek egy bővítményt is. Ami ad nekünk pár plusz beállítási lehetőséget. A bővítményt tartalmazó repo-t itt találjuk: https://github.com/dchristl/esp32_nat_router_extended

Bin fájlot itt: https://github.com/dchristl/esp32_nat_router_extended/releases/tag/v6.5.0

Ennek a telepítése már egyszerűbb. Az előzőhöz hasonló módon megnyitjuk az Flash Download Tools-t és a következő kép szerinti beállításokkal feltöltjük rá a bővítményt.

ESP32 Wifi Repeater - Extended binary

Ezután szintén egy restartra van szükségünk, és utána meg kell keresnünk az eszköz beállításához a Wifi SSID-k között a „ESP32_NAT_Router”-t. Ha ezzel megvagyunk az okos telefonunk értesítésként egyből felajánlja az eszköz webes felületének a megnyitását, ha pedig laptopról csináljuk, akkor a 192.168.4.1-es IP-n érjük el az eszközt.

Microcontroller Blog és Webáruház - ESP32 Wifi Repeater

 

Nem egy bonyolult menü amivel rendelkezik a Repeater, viszont azt kell, hogy mondjam így 3 nap tesztelés után, hogy elég stabil, még akkor is ha nem egy iszonyatos sávszélességet garantál. A következő képen a kibővített funkciók láthatóak, melyeket nem bontanék ki és részleteznék. Aki beleáll a projekt megvalósításába az úgy is végig nézni az összes funkciót.

 

És végezetül de nem utolsó sorban, mellékelem, ide a képeket a kész eszközről.

Antenna

kép 1 / 3

Azt kérem mindenki nézze el nekem, hogy nem gyártottam ehhez külön egy dobozt, amit 3D-ben megterveztem majd 5 órán keresztül nyomtattam. Ennek egyszerű oka volt, az idő és az, hogy ez a repeater a pincébe került.

Ez nem egy túl bonyolult, de egy egyszerű és érdekes projekt. Remélem aki belevág annak sikerélménye lesz.

 

 

(Statisztika: 145 megtekintés)