RC522 RFID kapu bekötése és tesztelése

Ahogy azt egy előző leírásomban ígértem, visszatértem egy olyan leírással is ahol már az MFRC522-es kapu ismertetéséről is szó lesz. Illetve az egyik hozzá tartozó könyvtár teszteléséről is. Fókuszban: RC522 RFID kapu bekötése és tesztelése. A901-2Lássuk a hozzá tartozó könyvtárat is, mert abban benne van a bekötési vázlat is, egy Fritzinges schematikus rajzon. A könyvtárat megtaláljuk a Githubon. Itt jelezném, hogy a könyvtár dokumentációjában lévő pdf fájlból készítettem az előbbi leírásomat, ami kapu szabványaival és a Mifare Classic 1K memóri címzésével és kódolásával foglalkozik.

Ahogy már említettem a bekötési vázlat benne van library-ben, de azért megosztom itt is.

Arduino-Uno-r3-with-RFID-RC522Beillesztem ide azért a kapu lábkiosztásához tartozó képet is.

RFID-RC522 - Pin Layout

Úgy gondolom, hogy ez a két schematikus rajz magáért beszél, ezért nem írom le még külön szövegesen, hogy mit melyik lábra kell illeszteni, de ha valakinek még is szüksége van rá, akkor a Githubon a library leírásában ezt is megtalálja.

Nos, de ha kész vagyunk a kapcsolás összeállításával, és a modulhoz tartozó könyvtárat is telepítettük, akkor lássuk a továbbiakat, hogy melyik példaprogram mit csinál a könyvtáron belül.

Az első program, a képen látható ChangeUID.ino. Ez a program csak akkor használható olyan típusú kártyánk van, aminek az UID azonosítóját meg lehet változtatni. Nos sajnos ezt nem tudtam tesztelni, mert nekem nem ilyen NXP kártyám van hanem a Mifare Classic 1k-m, ami nem olyan szabványú, hogy megváltoztassam az UID-m. Ilyen lenne például az ISO 15693-as szabványú „changeable IUD”-s kártyák valamelyike.

changeUID

A következő program, DumpInfo.ino. Ez a program, a soros monitorra kiírja a kártyán lévő összes szektor tartalmát HEX-ben, és a hozzájuk tartozó hozzáférési beállításokat. Ez látható a képen is.

dumpinfo

Itt is jól látható, hogy a „Blokk 0” tartalma az mindig teli van illetve, hogy a „Sector Trailer”-be az üres kártya esetén a gyártói alapbeállítások vannak. Az is jól látható hogy a „DATA Block”-ok mind üresek.

A következő program a FixBrickedIUD.ino, ami úgyszint csak a „changeable IUD”-s kártyák esetében használható. Ez a program fixálja a kártya UID-nkat.

A soros porton ez a kimenet látható:

fixexbrick

A következő program a MifareClassicValueBlock.ino. Ez a program beír a VALUE blokkokba egyet, majd a következő lefutásnál inkremetálja azt. Ez jól látható a képen is.

valueblockA kódban ez a rész teszi mindezt:

 

// Add 1 to the value of valueBlockA and store the result in valueBlockA.
    Serial.print("Adding 1 to value of block "); Serial.println(valueBlockA);
    status = mfrc522.MIFARE_Increment(valueBlockA, 1);
    if (status != MFRC522::STATUS_OK) {
        Serial.print(F("MIFARE_Increment() failed: "));
        Serial.println(mfrc522.GetStatusCodeName(status));
        return;
    }

A következő pogram a ReadandWrite.ino. Ez a program beleír a 4-es blokkba majd visszaolvassa azt, mind a két kulcs használatával.

 

Az utolsó két program működése annyira kézenfekvő hogy bővebben nem is beszélnék róla. Remélem segítettem mindenkinek a könyvtár használatának értelmezésében. A következő cikkben visszatérek úgyszint ehhez az RFID kapuhoz és egy másik erre a könyvtárra épülő könyvtárnak az imsertetésével megnézzük, hogy mindezt hogyan lehet beléptetésre használni.

A termék megvásárolható:

RC522 – Kártya író és olvasó

(Statisztika: 1 469 megtekintés)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük