SG90 micro servo vezérlése

Az SG90 micro servo vezérlése talán a legegyszerűbb kapcsolás, amit bemutatok, és nem is nagyon szeretném taglalni a szervó motorok alkalmazását. Legtöbb esetben az RC modellekben alkalmazzák őket, irányítási funkciókra. A teszteléshez az alábbi képen látható SG90 szervót használtam. A forráskódot is az adafruit honlapjáról szedtem le, és itt olvasható egy egész jó leírás angolul a szervók vezérléséről.

SG90 micro servo vezérlése

A bekötés talán itt a legegyszerűbb, mert csak 3 vezeték van. Abból kettő a tápellátásnak, egy pedig a vezérlésnek. A barna vezeték a GND a piros vezeték az 5V és a narancssárga vezeték a vezérlésé. Itt jegyezném, meg hogy a vezérlésnél teljesen mindegy, hogy az arduino analog pinjére vagy a digitális pinjére kötünk be.

SG90 micro servo vezérlése Arduinoval Forráskód:

 

#include < Servo.h > 
 
int servoPin = A0;
 
Servo servo; 
 
int angle = 0;  // szervó pozíció szögben
 
void setup() 
{ 
 servo.attach(servoPin); 
} 
 
 
void loop() 
{ 
 // mozgatás 0 foktól 180 fokig
 for(angle = 0; angle < 180; angle++)   
{                    
servo.write(angle);          
delay(5); 
} 
 // mozgatás visszafelé 180 foktól 0 fokig  
for(angle = 180; angle > 0; angle--)  
 {                
  servo.write(angle);      
  delay(5);    
 } 
} 

A szervo motorok felhasználási területeit szerintem nem nagyon bemutatnom. A legelterjedtebb hobbi alkalmazás szerintem a rádió távirányítású (RC) modellek irányítása. Nagyon nagy előnyük, hogy egy pillanat alatt reagálnak, és nagyon gyorsak. Arról nem is beszélve, hogy a felépítésüknek köszönhetően viszonylag nagy energiát képesek kifejteni a rájuk szerelt karokra. Ebből kifolyólag sok helyen láttam, hogy hobbi étel is ital automaták vezérléséhez használták ezeket a motorokat. Elég gyors, elég erős és még olcsó is. 

A Szervo motor és az arduino megvásárolható a Webshopban:

Arduino

SG90- Micro szervo

(Statisztika: 1 381 megtekintés)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük