Arduino klón telepítés

Az arduino klón telepítés sajátossága, hogy nem cserélhető bennük az ATmega328, ez ami azt illeti lehetne zavaró is, de a klónok árából kiindulva ez a kis apróság elfogadható ár érték arányban. Pláne, hogy a klón ~ 100.000 írást bír ki.

A telepítéshez semmi más nem kell, csak egy USB csatlakozó és a CH340G driver.

Arduino klón telepítés

Az Arduino klón telepítés után csatlakoztassuk az arduinot a számítógéphez és a telepítsük a letöltött drivert. Ezután az eszközkezelőben nézzük meg, hogy melyik COM porton van a CH340.

 

Arduino klón telepítés  - CH340G driver

Ahogy a képen látható nálam a COM4-re fordította a driver az Arduino klón USB portját. Ezek után megnyitva az arduino IDE-t be kell állítani, hogy melyik COM porton akarjuk a programfeltöltést végezni.

 

Arduino klón telepítés - Soros port

Erre azért van szükség, mert ha egyszerre több eszköz van a PC-re csatlakoztatva, akkor a feltöltésnél mindig ki kell választani melyik COM porton melyik eszközre akarjuk feltölteni a sketch-et. Itt jegyezném, meg hogy ha két különböző féle eszközt csatlakoztattunk például egy UNO-t és NANO-t, akkor miután beállítottuk a COM portot, nem árt átállítani az eszköz típusát sem.

 

Nekem az a személyes tapasztalatom az Arduino Klónokkal kapcsolatban, hogy ár érték arányban ezek a legjobb választások. Igaz nem AtMega16U végzi az USB illesztést, hanem egy CH340G, de emiatt nem sok dologtól esünk el. Igaz az USB billentyűzet emuláció nem fog működni, de szerintem ezt a legritkább esetekben használjuk. Ha még is erre lenne szükség, akkor amúgy is érdemesebb valamelyik Atmega32U4 alapú lapot választani, ahol az on-built USB illesztés ezt megoldja. Száz szónak is egy a vége, érdemes egy ilyen lapkára beruházni.

Arduino lapok a webshopban

(Statisztika: 614 megtekintés)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük