Raszteres Próbapanel

Próbapanel

A próbapanel használatának megkezdéséhez tisztában kell lennünk azzal, hogy melyik vezető sáv, milyen irányban van. A fenti képen látható, hogy Az oldalsó kétszer két vezetősáv, a betáp vonal ami a panel egész hosszán keresztül össze van kötve. Teljesen mindegy, hogy melyiket használjuk Ube-nek és Uki-nek.

A panel közepén két oszlopban 5 soros vezető sávok vannak kialakítva, amiket a képen látható módon kötnek össze a lyukak. Ezeket 5 soronként általában számozással jelölik. Az egyszerűség kedvéért, a két oszlop két szélső pinhole-ja úgy van kialakítva, hogy egy nagyjából 6 mm-es (negyed inch) távolság legyen pontok között. Ennek azért van jelentősége, mert a lyukak 1×1 mm-esek, tehát a DIP (Dual In-Line Package) tokozású IC-k amiknek a sortávolsága 7,62 mm pont beférnek a két oszlop közé.  Továbbá nyomógombok többsége is ilyen méretezéssel készül csak, hogy ennyit említsek a sok közül. Ahogy azt már említettem a lyukak 1×1 mm-es méretűek és oldalirányban is és hosszirányban is 1 mm-es távolság van közöttük.

 

Egy egszerű kapcsolási rajzon keresztül bemutatom ennek a működését.

proto board plus_bb

Ahogy ezen a kapcsoláson is látszik, mindegy hogy hogyan kötöm össze a kábelekkel a kapcsolást, csak az alapelveket kell betartani, és nem célszerű rövidzárat okozni.

(Statisztika: 588 megtekintés)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük