Hálózati eszközök konfigolása Raspbian alatt

Hálózati eszközök konfigolása Bananapi M1 és Raspbian alatt. Ez a művelet azért fontos, mert ha már feltelepítettük azokat az alkalmazásokat amiket használni szeretnénk, akkor nem feltétlenül lesz a közelünkben a Babanapi. Gondoljunk csak arra, hogy méretét tekintve egy kis kompakt eszköz és NAS-nak vagy egyéb szervernek használva bárhová tehetjük. Többek között a router mellé, ami bárhol lehet a lakásban. Tehát kell egy olyan fix Ip cím amin elérhetjük az eszközt SSH-n vagy VNC-n keresztül.

Akkor kezdjük:

Alapjáraton a eth0 adapter DHCP-n kapja az IP címet. A Wifi stick-et (wlan0) pedig be kell állítani, mert nincs alapbeállítása.

A beállításhoz nyissuk meg a terminál ablakot. És a következő paranccsal nyissuk meg szerkesztésre a iterfaces-t.

sudo nano /etc/network/interfaces

Itt lehet látni, hogy nálam az eth0 és a wlan0 is fix ip-re van állítva, pont azért mert én VNC-vel kapcsolódok a vashoz. Továbbá ha a wpa_supplicant-ot akarjuk használni a titkosítási beállítások és a jelszó tárolására, akkor „manual” beállítást kell alkalmazni és duplán kell konfigurálni a wlan0 interfészt. Ez bootolásnál hibát fog jelezni, de nem kell kétségbeesni így is működik. Amennyiben nem akarunk fix IP-t adni a sticknek, akkor elég ha „wpa-roam”-al kezdődő sor után ezt írjuk be: „iface wlan0 inet dhcp” vagy esetleg egy aliassal is definiálhatjuk az eszközt a wpa_supplicant.conf-ban, csak hozzá kell rendelni egy IDstringet. Ezesetben ezt kell beírni: „iface (amit megadtunk IDstringnek) intet dhcp”.

Nos a wifi kapcsolati adatok beállításához hasonlóképpen a nano-val megnyitjuk a wpa_supplicant.conf-ot és beírjuk a képen látható paramétereket.

 

 sudo nano /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf

Itt ha a már fent említett módon a DHCP-t válaszjuk IP kiosztásra és szeretnénk egy IDstringet hozzárendelni a interfaces-ben megadott módon, akkor ezt kell még beilleszteni : id_str=”akármi”. Ezzel hivatkozunk a wlan0 interfész ezen wpa_supplicant-os beállításaira. Ez az egyik módja annak, hogy beállítsuk a hálózati adaptereinket. Viszont van egy másik mód is arra, hogy a wifi sticket beállítsuk. Méghozzá úgy, hogy a wpa_supplicant.conf fájlt kikerüljük. A következő beállításokat használva, az interfaces-en belül is be lehet állítani a wifi sticket.

 

Ez a megoldás is tökéletesen is műküdik. Itt ha DHCP-n akarjuk az IP-t megkapni akkor a „static”-ot simán lecseréljük „dhcp”-re, és akkor értelemszerűen nem kell megadni címet, átjárót és maszkot.

Ha végeztünk a beállításokkal, akkor nyomjunk egy restartot.

sudo reboot -f

Remélem segítettem a kezdeti nehézségek leküzdésében.

(Statisztika: 91 megtekintés)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük