Ubuntu 18.04 – Google Assistant telepítés

Ezt a leírást valójában egyetlen kategóriába sem tudnám besorolni, viszont a legközelebb a Bananapi Projektekhez van, ezért ide soroltam. Tulajdonképpen, én amúgy is Ubuntu 16.04-et használok a Bananapi-n, szóval a leírás akár alkalmazható ott is. Az asztali gépemen Ubuntu 18.04 van, ezért esett a választás erre a teszt környezetre, Lássuk hogy kell telepíteni az Ubuntu 18.04 alá a Google Assistant pythonos verzióját.Ubuntu - Google Assistant telepítésA következő pár oldalon, arról olvashat mindenki leírást, hogy hogyan kell egy Google Assistant-ot feltelepíteni egy virtuális gépen telepített Ubuntu 18.04 alá. 

Alapvető szükséglet, hogy legyen egy bármilyen formában telepített Ubuntu 18.04-es desktop oprendszerünk, ami hozzáfér egy hangszóróhoz és egy mikrofonhoz. Nálam a teszt verzió került Virtuális Gépre, amit használok, az pedig saját Ubuntumon van. A virtuális gépes példát, csak azért csináltam végig, hogy ne legyenek kizárva a dologból a Windows felhasználók sem. Bár itt jegyezném, meg, hogy a Python3 telepíthető Windows alá is, tehát az Assistant akár Win10 alatt is használható. 

Ha minden amit leírtam a rendelkezésünkre áll (tehát van egy Ubuntunk, akármilyen formában), akkor kezdjük is el. Első lépésben nyissunk egy terminált és telepítsük fel, a szükséges programokat. A telepítési leírás elérhető a developers.google.com-on is, bár itt-ott van benne hiba, ami az Ubuntut és a Python3-at illeti.

sudo apt-get update
sudo apt-get install python3-dev python3-venv
python3 -m venv env
env/bin/python -m pip install --upgrade pip setuptools wheel
source env/bin/activate
sudo apt-get install portaudio19-dev libffi-dev libssl-dev

A Google leírásában alapértelmezetten feltételezik, azt hogy a pip telepítve van, viszont egy szűz OS-en ez nincs telepítve a Python3 alá. Ezért a következőképpen telepítsük a pip-et.

sudo apt-get install python3-pip

Ezután telepítsük fel a Google Assistant SDK sample kódját.

python3 -m pip install --upgrade google-assistant-sdk[samples]

Majd végül a hitelesítéshez telepítsük fel az Oauth eszközt.

python3 -m pip install --upgrade google-auth-oauthlib[tool]

Ha idáig hibamentesen eljutottunk, akkor készen vagyunk a dolog első felével. Már csak létre kell hozni a szükséges kulcsokat és ID-kat. Szerintem ez a dolog unalmasabb része.

Első lépésben a használni kívánt Google fiókunkkal lépjünk be a következő felületre.

https://console.cloud.google.com/

Amennyiben még sohasem használtuk egyik Google API-t sem, és egyetlen projectet sem hoztunk létére, akkor a következő felület fog várni ránk.

Ubuntu - Google Assistant telepítés

Nem kell megijedni, elfogadjuk és tovább megyünk. Ezután létrehozzuk a saját projektünket.

1. lépés: A „Select a project” fülre kattintunk.

 

Ubuntu - Google Assistant telepítés

2. lépés : A „NEW PROJECT” gombra kattintunk.

 

Ubuntu - Google Assistant telepítés

3. lépés: Adunk a projektünknek egy nevet, és elmentjük.

Ezzel hivatalosan is elkészítettük az első Google Cloud Platform-os projektünket, viszont API-t és authentikációt még nem rendeltünk hozzá.

Nézzük meg ezt is lépésekben:

 

1. lépés: A Library fül alatt engedélyezzük a Google Assistant API-t.

 

 

2. lépés: A Google Assistant Api-n belül hozzunk létre egy Oauth Client ID-t. Credentials -> Create Credentials -> Oauth Client ID.

 

Ubuntu - Google Assistant telepítés

Ubuntu - Google Assistant telepítés

Itt abban az esetben, ha még új a projektünk, akkor kérni fogja a Google, hogy mielőtt beállítja a Client ID-t előtte töltsük ki a beleegyezési lapot „Consent Screen”. Itt első lépésben elég csak a projekt nevét megadni. A SCOPE-ot ráérünk később is beállítani. Én személy szerint egyébként full SCOPE-ot adtam az API-nak. 

Ha ezen túl vagyunk, akkor vissza a „Credentials” menüpont alá és hozzuk létre az Oauth Client ID-t.

Ubuntu - Google Assistant telepítésA megjelenő képernyőn válasszuk a felsorolásból az „other” opciót, és nevezzük el az ID-t.

Ubuntu 18.04 - Google AssistantInnen fogjuk tudni majd letölteni a Client ID-t tartalmazó .Json fájlt is.

(Statisztika: 797 megtekintés)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük