VSFTPD és X11vnc távoli elérésének a konfigurálása

Kedves Blogolvasó!

A VSFTPD szerver telepítésével kapcsolatos két részes cikk végén említettem, hogy ki fogok térni arra, hogy miként lehet távoli hosztként konfigurálni a VSFTPD szervert. Viszont hogy összekössem a kellemes a hasznossal, ezért a az X11vnc szerver távoli elérését is bemutatom. Nem kell bonyolult dologra gondolni pár beállítást kell eszközölni a routeren és pár beállítást a config fájlokban.

Kezdjük is az első lépéssel.

Regisztrálnunk kell valamelyik DynamicDNS szolgáltató oldalán, és be kell állítani a routerünkben, hogy az Ip címünket egy DNS szolgáltatásként fordítsák.

A legismertebb szolgáltatók:

DynDns

No-Ip

Comexe

Ha ezzel megvagyunk, akkor állítsuk be a Routerünkben a szolgáltatást. Én egy TP-Link Wifi routeren keresztül tudom ezt a pár lépést bemutatni, de nagy eltérés nincs egyik gyártó routere között sem.

VSFTPD és X11vnc

Itt megadjuk a felhasználónevünket és jelszavunkat amivel regisztráltunk, illetve a domain nevet. Amint ezzel készen vagyunk, akkor kattintsunk a loginra és mentsük el a beállításokat.

Ha ezzel megvagyunk, akkor a routeren belül csinálnunk kell több „virtual server”-t, hogy a helyi hálózaton belül tudjuk, hogy melyik Ip címen fut az adott szolgáltatás amit el akarunk érni.

 

Miután ezzel megvagyunk, akkor az X11Vnc szerver esetében nincs más dolgunk, mint tesztelni a végeredményt. Nem a már megszokott módon az Ip címünket írjuk be, hanem a regisztrált domain-t.

 

VSFTPD és X11vnc - Ultra VNC

Ha mindent jól csináltunk, akkor ugyanúgy sikerül csatlakozni, mint ha „Local” szeretnénk.

A VSFTPD szerver esetében már kicsit bonyolultabb a helyzet, mert itt a config fájlban is módosítani kell pár beállítást. A már ismert módon nyissuk meg a „vsftpd.conf” fájlt. És szúrjuk be a következő beállításokat.

pasv_enable=YES
pasv_min_port=12000
pasv_max_port=12500
port_enable=YES
pasv_address=userxy.ddns.net
pasv_addr_resolve=YES

Ha ezzel megvagyunk akkor indítsuk újra a szolgáltatást és próbáljunk meg csatlakozni az ftp kliensünkkel. Természetesen itt is ha mindent jól csináltunk, akkor elsőre sikerül majd csatlakozni az ftp szerverhez.

Remélem segítség volt mindenkinek a leírás a beállításhoz. Ezen felül még itt ajánlanék két hasznos android alkalmazást, hogy ne kelljen keresgélni a megfelelőt, ha tabletről vagy telefonról szeretnénk használni ezt a két szolgáltatást.

Az egyik Unixadmin nevű kis alkalmazás, amivel simán elérhetjük az Ftp szerverünket, vagy akár SSH-n és Telneten keresztül is tudunk csatlakozni a Vashoz.

A másik pedig a Vnc Wiever, amivel egyszerűen lehet csatlakozni az X11Vnc-hez. Nagyon egyszerűen konfigurálható, ugyanazokkal az alapbeállításokkal is használható mint az UltraVnc. Telefonon ugyan kicsit kényelmetlen a használata, de egy sima egyszerű parancssoros művelet beírására tökéltesen alkalmas.

Remélem ezzel a két egyszerű app-al mindenki könnyedén és gyorsan tud majd csatlakozni a szolgáltatásokhoz a mobileszközökről is.

(Statisztika: 190 megtekintés)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük