ESP-01 Deep Sleep – Átalakítás

Kedves blogolvasó!

 

Mindenki találkozott már azzal a problémával, hogy egy alacsony áramfelvételű olcsó Wifis szenzort akart építeni. Az esetek többségében, hosszas keresgélés után egy NodeMcu vagy egy Wemos mellett döntött, mivel az ESP-01 alapjáraton nem tudja a Deep Sleep funkciót kezelni. Egy kissebb átalakítás után, viszont az ESP-01 esetében is bekapcsolható ez a funkció. Lássuk, hogyan is kezdjünk neki.

 

ESP-01 Deep Sleep kapcsolás:

Tulajdonképpen itt nem csinálunk mást, mint a GPIO-16 lábat ami nincs kivezetve, azt összekötjük a Reset lábbal.

ESP-01 Deep Sleep - MCU lábkiosztás

A valóságban ez az átalakítás, szerintem nem nehéz. Egy SMD pákahegy és egy nagyító nem árt hozzá, de azért egy sima forrasztó pákával is meg lehet oldani. Szerencsére a szélső lábat kell forrasztani, és ez nagy könnyedség. 

Nálam így néz ki az ESP-01 átalakítás:

ESP-01 Deep Sleep - Átalakítás

Innentől kezdve az EspEasy alatt az ESP-01 esetében is bekapcsolható a Sleep Funkció. A Sensor Delay idővel állíthatjuk, hogy mennyi ideig aludjon az ESP. 

 

ESP-01 Deep Sleep ESP easyÉn az általam használt ESP-01-eket mindet átalakítottam, mert vagy akkumulátorról üzemelnek, vagy pedig be vannak dobozolva kültéren. Kültéren bedobozolva azért kellett altatni az ESP-t mert annak ellenére, hogy van állandó tápfeszültsége, a Wifi router és az ESP között van egy elég vastag fal, és kb 8 méter távolság. Így azt figyeltem meg, hogy a mért hőmérsékleti adatokat eltéríti pár fokkal, ha nincs bekapcsolva a deep sleep. Ennek az az oka, hogy az ESP ekkora távolságban olyan adóteljesítményt használ, hogy valamelyest melegszik. Ha azt akarom, hogy a kapcsolás időjárás álló legyen, akkor értelemszerűen marad a zárt doboz. Ha pedig pontos mért eredményt szeretnék, akkor csökkentenem kell a kapcsolás hőleadását. Ezért marad a Deep Sleep.

Ha pedig akkumulátorról táplálom a kapcsolást, akkor pedig energiát szeretnék megtakarítani. Ezt pedig csak Deep Sleep bekapcsolásával lehetséges. 

Az EspEasy Wikijében van egy számítás arról, hogy nagyjából mennyi ideig lehet üzemeltetni akkumulátorról az ESP8266 alapú lapokat. 

  • ESP-01 – Óránként egy méréssel – 3,6V 2600 mA Li-Ion akkumulátorról – 1.25 Évig üzemel
  • Wemos D1 Mini  – Óránként egy méréssel – 3 x AA elemről (2500 mA) – 0.75 évig üzemel
  • Wemos D1 Mini  – 10 percenkénti méréssel – 3 x AA elemről (2500 mA) – 70 napig üzemel
  • NodeMcu  – Óránként egy méréssel – 3 x AA elemről (2500 mA) – 35 napig üzemel
Összegzés:

Szerintem ezek a számok eléggé optimalizálva vannak, de azért 90%-ban igazak. Nem nagyon tudják felvenni üzemidőben a versenyt a Zigbee vagy Zvawe-es eszközökkel, de azért hatótávban szerintem jobbak. Persze itt most lehet mondani, hogy a Zigbee mesh megnöveli a hatótávot, de a valóságban azért elég sok problémát látok a különböző fórumokon a Zigbee-s eszközökkel. Viszont ez nem verseny, mindenki igénye szerint választ eszközt.

Most a webshop ellen beszélek mert a facebook marketplace-n fillérekért lehet bontott akksit kapni, mert az első szériás elektromos rollerek most mennek tönkre. Ezeket az akksikat már akkus szerszámgépekbe nem lehet használni, de power banknak és ilyen projektekre tökéletesen használhatóak még. Azért 1000-1200 Ft-ból 5000 mAh elég olcsó.

Apropó ha már facebook, ha tetszett a cikk, akkor like-old a facebook oldalunkat ha értesülni szeretnél a legújabb leírásokról.

Mikrokontroller Blog és Webáruház – Facebook

 

(Statisztika: 2 264 megtekintés)