NodeMcu és DS18b20 – ESPhome alatt

Kedves Blogolvasó!

 

Ebben a leírásban megnézzük, hogy hogyan lehet integrálni a Home Assistant alá az ESPHome segítségével egy NodeMcu és DS18b20 párost. Az egyszerűségen kívül ennek a megoldásnak az az előnye, hogy az összeállítás és telepítés után, ha az eszköz beállításain bármit változtatni szeretnénk, akkor nem kell újra a laptop vagy számítógép elé járulni, hanem a módosítást „OTA” megoldással telepíthetjük, akár távolról is.

A kapcsolásról sok szót nem ejtenék, mert baromi egyszerű. Inkább csak egy képet csatolnék.

 

NodeMcu és DS18b20 - ESPhome

 

A képen látható, hogy a NodeMcu-nak készítettem, egy kis tesztlapot egy próbanyákból, hogy a szenzorokat könnyen tudjam csatlakoztatni hozzá. Sajnos a NodeMcu mérete pont akkora, hogy a 830 pontos próbapanelbe illesztés után már nem lehet szenzort illeszteni mellé. A Wemos D1 mini ebből a szempontból sokkal praktikusabb. A D1 mininek az a hátránya, hogy kevesebb IO kivezetés kapott helyet a nyákon. Viszont egy-két szenzor esetén ennek nincs jelentősége.

Nah de lássuk is, hogy miről van szó:

Esphome telepítés

Amennyiben még nincs telepítve az ESPhome, akkor a community addons-ban keressük ki és telepítsük.

 

NodeMcu és DS18b20 - ESPhome - Community Addons

Telepítés után nem árt egy Core restart, és ha ezzel megvagyunk, akkor irány a Supervisor, és nyissuk meg az ESPhome-ot.

 

NodeMcu és DS18b20 - ESPhome webes felhasználói felület

Itt indítsuk el a Webes felhasználói felületet, és a jobb alsó sarokban lévő ikonnal hozzunk léte egy új Node-ot. 

 

NodeMcu és DS18b20 - ESPhome - Add Node

Itt nincs más dolgunk mint végig menni a lépéseken, amik előbukkannak.

NodeMcu és DS18b20 - ESPhome - Create a new node

Megadjuk a Wifi SSID-t a jelszavunkat és az OTA jelszót, majd a végén a Finish menüpontban a „Submit” gombra kattintunk. 

Utána már látjuk is a kész projektünket:

 

NodeMcu és DS18b20 - ESPhome - Node

Ha ezt látjuk, akkor jók vagyunk. Itt át kell állítani a jobb felső sarokban az OTA-t az USB feltöltésre, és nyomni kell egy „Upload”-ot.

 

A feltöltés után, már a szerkesztett config.yaml-t fel tudjuk tölteni OTA-n. Ilyenkor a Esphome már létrehoz egy alap konfigurációs fájlt a korábbi varázslóban megadott beállításaink alapján. Ennek a konfigurációs fájlnak a végére kell beilleszteni a szenzor adatait.

Az egész példa legnagyobb turpissága a következő képeken lesz. Ugye a OneWire szenzornak van egy címe, amit mi jelen esetben nem tudunk még. Ezért a config-hoz egyenlőre csak ennyit kell hozzá adni:

dallas:
  - pin: D5

Így a Nodemcu és DS18b20 párosunk már relatíve használatra kész, de ahhoz a hogy a hőmérsékleti adatokat megjelenítsük szükségünk van a címre. Csináljuk meg a config fájl feltöltést, és várjuk meg amíg a terminálon megjelenik a DS18b20 címe.

 

NodeMcu és DS18b20 - ESPhome - DS18B20 address

Ha valami probléma van a személyes tapasztalatom az, hogy egy „Core restart” meg szokta oldani a dolgot. Ha a config fájl már fent van, viszont valami nem klappol, és nyomtunk egy „Core restart”-ot, akkor a Node alatti menüpontokból elég csak a „logs”-ra kattintani, ott is megjelennek a terminálban a szükséges infók. 

 

 
Nézzük akkor meg a végleges config fájlt:
dallas:
  - pin: D5

sensor:
  - platform: dallas
    address: 0x7C80000008453F28
    name: "DS18b20 Teszt"

 

Szerencsére a szerkesztő jelzi számunkra ha hibásan másoltuk be a sorokat, ezért ha nincs hiba, akkor mehet a feltöltés. Ezután már ha megnyitjuk a „logs” menüpontot, akkor a hőmérsékleti adatok is megjelennek, mint ahogy azt már előző képen láthatjuk is.

Sajnos itt még a rendszer nem fogja látni entitásként a NodeMcu és DS18b20 párost, de ha a Konfigurációban az Integrációknál az ESPhome-ot hozzáadjuk a rendszerhez, akkor a szenzor meg fog jelenni az Entitások között. Innen már hozzáadhatjuk a választott irányítópulthoz. 

 

Ha tetszett a leírás Like-old facebook oldalunkat, hogy értesülj a további hasonló leírásokról!

Mikrokontroller Blog és Webáruház – Facebook

 

(Statisztika: 2 324 megtekintés)