Home Assistant telepítés – Ubuntu 20.04

Kedves Olvasó!

 

A Home Assitant telepítés, mint olyan nem egy bonyolult dolog, de azért készítek róla leírást, mert a legtöbben nem ilyen formában és nem ilyen konfigra telepítik mint én. Pár szóban az általam használt konfigurációról és, hogy miért ezt választottam.

Én egy Lenovo M93p gépet választottam otthoni szervernek, miután kinőttem a BananaPi M1-et. Ennek az volt az egyszerű indoka, hogy nem akartam kifutni az erőforrásból, mint a BananaPi M1 esetében.

Lenovo Thinkcenter M93p

Méretét tekintve egy igazi kis Tiny Pc, de még is elég erős, ahhoz, hogy egy Ubuntu 20.04 szerver elfusson rajta. Fogyasztását tekintve, már elég jónak számít mivel egy i5-4570T adja a legnagyobb fogyasztót a gépben, ami a maga 35W TDP-jével már nem zabálja ki az embert a villanyszámlájából. Továbbá azt azért az látni kell, hogy a 35W az az esetek nagy részében felhasználásra sem kerül. Viszont, ha kell, akkor van mihez nyúlni. 

A másik jelentős érv, hogy miért ez a gépet válasszam, az az volt, hogy ár érték arányban sokkal jobb mint egy Raspberry Pi 4. Ezt a gépet én 47 ezer forintért vettem 8 Giga Ram-mal, és egy 120-as SSD-vel. Az USB3 adott, a Gigás hálókártya adott, és teljesítmény tekintetében klasszisokkal jobb mint egy Rpi4. A videó megjelenítésről ne is beszéljünk. Nem mint ha 4K filmeket szeretnék nézni, de ez a konfig legalább nem izzadna tőle. De nézzük az árakat. 

A mai áron egy Rpi4 2GB + ház + aktív hűtés és egy 64Gb-os SD kártya csomagban 39.890 Ft. Szerintem nem is kell tovább magyarázni. Azért a félreértések elkerülése érdekében írom, hogy ez a dolog részemről nem egy Raspberry Pi lejáratás, hanem az én szubjektív véleményem. Az Rpi-nek is vannak előnyei a Tiny Pc-vel szemben. A Tiny PC-nek nincs pl. GPIO-ja, és nincs integrált Wifi és Bluetooth sem. Minden összehasonlítás attól függ, hogy mire hegyezem ki. Az én igényeimhez mérten egy Tiny Pc sokkal jobban megérte. A bő lére eresztett bevezetés után lássuk, hogy miről szól a leírás.

Home Assistant telepítés

 

Első lépésben telepítsük a Dockert:

sudo apt-get install apt-transport-https ca-certificates curl gnupg-agent software-properties-common -y

curl -fsSL https://download.docker.com/linux/ubuntu/gpg | sudo apt-key add -

sudo add-apt-repository "deb [arch=amd64] https://download.docker.com/linux/ubuntu $(lsb_release -cs) stable"

sudo apt-get update

sudo apt-get install docker-ce docker-ce-cli containerd.io -y

Második lépésben pedig telepítsük a Home Assistant-ot:

sudo su

sudo apt-get install jq curl avahi-daemon dbus network-manager -y

sudo systemctl disable ModemManager
sudo systemctl stop ModemManager

curl -sL https://raw.githubusercontent.com/home-assistant/supervised-installer/master/installer.sh | bash -s
Install Home assitant
Miután a telepítés lefutott nyissuk meg a Home Assistant webes felületét:

 

A képen látható módon a „localhost” 8123-as portján érjük el, és egyből egy regisztrációval indítunk. Töltsük ki a szükséges adatokkal a regisztrációs adatlapot és menjünk tovább.

 

Ha végigzongoráztuk a beállításokat, megadtuk, hogy hol található a telepítési hely, és hogy metrikus rendszerben kapjuk meg az információkat, akkor egyből a kész GIU vár minket.

 

Home Assistant kezdőlap

Ezzel a megoldással, tulajdonképpen telepítettünk egy Supervised Home Assistant-ot. Elérhető minden modul, és minden funkció. Azonnal csatolható minden szolgáltatás, és minden pöpecül működik. Remélem valemelyest segített a leírás. Ha alaki elakad nyugodtan írjon rám.

 

Update 2022.01.07:

A tavalyi év végén többen jeleztétek, hogy a leírás már nem állja meg a helyét, mert az „installer.sh” 404-re fut és nem elérhető. Próbáltam keresni szalonképes megoldást, arra, hogy Ubuntu alá is lehessen telepíteni a Home Assistantot, de 5-6 próbálkozás után már feladtam. A legközelebb, akkor jutottam, amikor a debianos telepítő fájl-t telepítettem, akkor el is indult docker alól a HA, de már a konfiguráció közben hibák tömkelege jelentkezett.

Legjobb tudomásom szerint a Supervised HA Docker alá, jelenleg csak Debian alá elérhető. Nem teljesen értem, hogy a HA community miért ilyen „Linux Nazi”, de sajnos ez van. A Debian alá telepítés leírása elérhető több forrásból is:

 

– Hivatalos Home Assistant Community forrás –

 

Nem hivatalos, de jól összeszedett leírás:

Install Home Assistant (Supervised) on Debian

 

 

(Statisztika: 4 161 megtekintés)