2×16 karakteres LCD kijelző I2C adapterrel

Ennek a modulnak a teszteléséhez (2×16 karakteres LCD kijelző), először az adapter beforrasztásával kell kezdeni. Ehhez mellékelek egy fotóalbumot ahol jól lehet látni, hogy milyen formában kell beforrasztani az adaptert. A beforrasztásnál figyelni kell arra, hogy az adapter ne érintkezzen az alatta lévő smd ellenállásokkal, ezért én egy darab antisztatikus csomagólóanyagot raktam a két elem közé a forrasztás előtt, ami szintén jól látszódik a képeken.

Ha a beforrasztással kész vagyunk, akkor lássuk a modul bekötését. Ehhez és a teszteléshez én egy másik oldalról vettem a leírást, amit eredeti nyelven itt (értünk el, amíg az oldal meg nem szűnt) érhetünk el.

Kapcsolás:

GND  —  GND

VCC  —  +5V

SDA  —  A5

SCL  —  A4

Ha az összekötéssel kész vagyunk, akkor az LCD kijelzőnek kéken kell világítania, ahogy az alábbi képen is látszik. Ezután az SPI interfészen lévő kék potméterrel állíthatjuk a kontrasztot, és a Jumper lehúzásával kapcsolhatjuk ki a led megvilágítást manuálisan.

 

2x16 karakteres LCD kijelző

 Miután ezzel megvagyunk, akkor frissítsük az Arduino IDE-ben a LiquidCristal könyvtárat a következőre. Ezt a szokásos módon tehetjük meg, másoljuk be a libraries könyvtárba. Mielőtt bemásolnánk, az eredetit töröljük ki. Ha ezzel megvagyunk indítsuk újra az IDE-t és másoljuk be a következő forráskódot.

Forráskód:

 

#include < Wire.h > 
#include < LiquidCrystal_I2C.h >
LiquidCrystal_I2C lcd(0x27, 2, 1, 0, 4, 5, 6, 7, 3, POSITIVE);
void setup() 
{
 Serial.begin(9600); 

 lcd.begin(16,2); 

 for(int i = 0; i< 3; i++)  
{
 lcd.backlight();   
 delay(250);   
 lcd.noBacklight();   
 delay(250);  
}  
 lcd.backlight();   
 lcd.setCursor(0,0);  
 lcd.print("Hello, world!");  
 delay(1000);  
 lcd.setCursor(0,1);  
 lcd.print("Arduino");  
 delay(8000);    
 lcd.clear();  
 lcd.setCursor(0,0);  
 lcd.print("Use Serial");  
 lcd.setCursor(0,1);  
 lcd.print("Type to display");  
} 
void loop() 
{ 
  if (Serial.available()) 
   {    
    delay(100);    
    lcd.clear();    
    while (Serial.available() > 0) 
   {
    lcd.write(Serial.read());
   }
  }
}

Az eredeti forráskódot megtaláljuk a fent már bemásolt eredeti linken (megtaláltuk, amíg az oldal meg nem szűnt) . Fordítsuk be a forráskódot, és töltsük fel a modulra. Ha ezzel megvagyunk, akkor lássuk a modul működését. Az LCD kijelző háttérvilágítása háromszor felvillan és kialszik, eztán a világítás bekapcsolva marad, és a következőt láthatjuk.

 

Ez a felirat 8 mp-ig így marad, ezután megjelenik a következő szöveg kér sorban: „Use Serial”+”Type to display”. Ezután ha a serial monitoron beírunk bármilyen szöveget, akkor az megjelenik a kijelző felső sorában.

Remélem segítettem a teszteléssel. Kívánok mindenkinek kellemes tesztelést.

A termék megvásárolható:

1602 LCD

(Statisztika: 1 292 megtekintés)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük