Arduino ENC28J60 Ethernet modul

Ennek a példafeladatnak az elkészítésénél, nem az ethernet modul valós alkalmazásában történő bemutatása volt a célom, hanem a kapcsolás sikeres összeállítása és IP konfigurációk tesztelése. A modult én kétféle helyzetben teszteltem, amikor közvetlenül a számítógépre volt kötve, és amikor a router LAN portjára kötöttem. Egy nagyon jó és használható library-t találtam hozzá egy egész jó leírással, ami a segítségemre volt a tesztelésben. A leírás itt érhető el, és a library letölthető az oldalról vagy innen is.

A modul bekötése is tökéletesen le van írva a fent linkelt oldalon.

EtherCard Arduino UNO
VCC 3.3V
GND GND
SCK Pin 13
SO Pin 12
SI Pin 11
CS Pin 8

A bekötésnél egy dologra kell figyelni, hogy a tüskék 2 sorban helyezkednek el, és ha nem figyelünk oda akkor elég könnyen elnézhető, hogy melyik csatlakozót melyik tüskére csatlakoztatjuk.

Ha végeztünk a bekötéssel, és a library-t a megszokott módon bemásoltuk a helyére, akkor nyissuk meg az arduino IDE-ben a library-hoz tartozó példakódok közül a „backSoon” nevűt. Ez a kód az általunk készített HTML kódot jeleníti meg statikusan. Ezt nem részletezném ebben a leírásban, mert egy egyszerű de működő példafeladatot is feltöltök majd hamarosan, ami erre a részre is kitér részletesebben.  Lássuk inkább az ip konfigurációval kapcsolatos beállításokat.

Ethernet modul közvetlenül a PC-re:

// Állítsd 1-re ha letiltod a DHCP funkciót
// Állítsd 0-ra ha engedélyezed a DHCP-t 
#define STATIC 1

#if STATIC 
// Statikus IP cím esetén a modul Ip címe
static byte myip[] = { 192,168,1,10 };
// Az alapértelmezett átjáró Ip címe
 static byte gwip[] = { 192,168,1,1 };

Itt is látható, hogy többféle konfigurációs megoldás létezik. Mi viszont most csak a fix ip-s megoldást használhatjuk, hacsak nincs DHCP szerver telepítve a gépünkre. Látható hogy az eszköz Ip címe a „192.168.1.10”,  és ami érdekesebb, hogy alapértelmezett átjárónak ebben az esetben mindig a PC ethernet kapcsolatának az IP címét kell megadni, amit kézzel kell konfigurálnunk. A PC ethernet kapcsolatának az IP címét, ennek megfelelően fixre kell állítani és az alapértelmezett átjárót üresen lehet hagyni.

Itt előre is elnézést kérek, hogy ezt nem illusztrálom képekkel, de akinek egy ip beállítás nem megy az ne kezdjen ennek a modulnak a használatába. Visszatérve a példánkhoz, ha ezekkel a beállításokkal megvagyunk, akkor parancssoron keresztül egy „ipconfig”-gal ellenőrizzük a beállítások helyességét. Ha minden klappol, akkor a böngészőnk címsorába csak be kell írni a modul ip címét, és megjelenik a statikus HTML kód amit készítettünk, sajnos a példakód alapból az UTF-8-al nem bírkózik meg, a megoldás itt.

Ethernet modul a router LAN portjára:

// Állítsd 1-re ha letiltod a DHCP funkciót
// Állítsd 0-ra ha engedélyezed a DHCP-t 
#define STATIC 1

#if STATIC 
// Statikus IP cím esetén a modul Ip címe
static byte myip[] = { 192,168,0,105 };
// Az alapértelmezett átjáró Ip címe
 static byte gwip[] = { 192,168,0,1 };

Itt az Ip beállításunk nagyban függ a routerünk beállításaitól, az én esetemben egy TP link wifi routerről van szó. Az alapértelmezett átjáró címét megtalálni nem bonyolult hiszen azon érjük el a routert, plusz arra érdemes figyelni, hogy a beállításnál a router DHCP tartományán kívüli Ip címet adjunk a modulnak. Az oldal megtekintésének a menete itt is változatlan, a böngésző címsorába írjuk be az itt megadott Ip címet és voilá.

Annyit jegyeznék még meg, hogy a DHCP kliens használatát is leteszteltem, de nem tartom célszerűnek, mert a router esetleges újraindulásánál az Ip cím kiosztás aki kapja marja alapon történik, ezért is nem szerencsés a DHCP tartományon belüli Ip címet adni a modulnak.

Remélem hasznos segítséggel láttam el minden kedves olvasót.

A termékek megvásárolhatóak a webshopban!

 

(Statisztika: 470 megtekintés)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük