Nokia 5110 kijelző és DHT11 szenzor

A Nokia 5110 és DHT11 példafeladattal egy saját készítésű hőmérő állomást modellezünk, ahol a mért értékeket egy Nokia 5110-es LCD kijelzőn jelenítjük meg.

Szükséges alkatrészek:

  • Próbapanel
  • Vezetékek
  • 220 Ohm-os ellenállás
  • DHT 11 Hőmérő szenzor
  • Nokia 5110 kijelző

Szükséges könyvtárak:

A könyvtárakra kattintva letölthető mind a két library. A letöltés után semmi egyéb dolgunk sincs, csak kicsomagoljuk a két könyvtárat és beillesszük a „ahova telepítettük az arduino-t”/arduino/libraries/ könyvtárba.

Ezután összeállítjuk a kapcsolást a következőképpen:

 

Nokia 5110 és DHT11 - Fritzing kapcsolási rajz

A kapcsolás összeállításánál figyeljünk arra, hogy én egy nyákra szerelt DHT11-es szenzort használtam, és nem azt ami a rajzon szerepel. Ezért ha egy olyan szenzorral próbálkozunk, akkor ne felejtsük ki a további 220 Ohm-os ellenállást sem.

Miután a kapcsolást összeállítottuk az Nokia5110 könyvtárban található példafeladattal teszteljük le a működést.

Nokia 5110 és DHT11 - Példakód

Ha a feltöltés után a kijelzőn megjelennek a grafikus ábrák, akkor nyugtázhatjuk, hogy a kapcsolás működik. Ezt követően, már csak a működő programot kell feltölteni a Sketch mappánkba. A Nokia 5110 és DHT11 példafeladatnak a forráskód megosztásától most tartózkodnék mivel a Graphics.c file webes felületről történő másolása az UTF8 kódolás miatt használhatatlan lenne.

További hasznos tanácsként még javasolnám, hogy a Nokia5110 könyvtárban található LCD5110_Graph.pdf fájlban lévő leírást ami a függvényekre és a karakterkészletre vonatkozik azt alaposan tanulmányozzuk. Ebből megtudhatjuk, hogy melyik karaktercsalád mekkora pixelméretekkel van megáldva.

A modulok megvásárolhatóak a Webáruházban

Arduino

Nokia 5110 LCD kijelző

DHT11

(Statisztika: 857 megtekintés)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük