HLK-LD2410C jelenlét érzékelő – Home Assistant alatt

Kedves Olvasó

 

Mint ahogy azt az előző bejegyzésben írtam, a címben említett HLK-LD2410C jelenlét érzékelő modult lehet integrálni a Home Assistant alá, ezért gondoltam kipróbálom és megírom a tapasztalataimat.Első körben összeszedjük, hogy mi kell integrációhoz, és milyen hardver követelmények vannak.

Hardver követelmények

Tulajdonképpen mivel a HLK-LD2410C rendelkezik bluetooth kapcsolattal, ezért nem kell a modulnak csak egy 5V-os táp. Akár telefontöltőről is üzemeltethető egy Micro USB DIP átalakítóval. A bekötése nem igényel komoly elektronikai ismereteket VCC a VCC-re és GND a GND-re.

Hi-Link - HLK-LD2410C Jelenlét érzékelő szenzorSzemély szerint én a CH340g USB Uart modult használtam tápnak, mondván minek változtatni azon ami már bevált.

Szoftver követelmények

A szoftver követelmények attól függőek, hogy milyen formában van telepítve a Home Assistant. Az a legszerencsésebb jelen esetben, aki egy RPi-t használ OnBoard Bluetooth-al. Nekik csak a hivatalos Bluetooth integrációt kell telepíteni és a HiLink integrációt. Azok akik egy Tiny PC-t használnak és Debian 11-en Dockerből fut a HA, jelesül mint én. Azoknak kicsit nehezebb lesz a dolog, de azért nem kell vért izzadni az eredményért.

USB Bluetooth Dongle

Első lépésben választani kell egy megfelelő USB Bluetooth Dongle-t. A listát, hogy melyik chipset megfelelő, ezen a linken találjuk meg a telepítési leírással együtt. A keresés helyett választhatjuk a webshopban forgalmazott USB Bluetooth Dongle-t is, de a lényeg, hogy egy megfelelő chipset-tel rendelkező eszköz álljon a rendelkezésünkre.

Telepítés:

sudo apt install dbus-broker
sudo systemctl enable dbus-broker.service
sudo apt install bluez

A telepítés után érdemes egy HOST restartot csinálni. Ha felállt a rendszer, akkor ellenőrizni kell, hogy a Home Assistant container volume-ok között megjelent-e a Dbus socket. Ajánlanám hozzá a Portainer-t, mert tök jó grafikus felülete van, de sajnos a HA küldi az Unhealthy docker figyelmeztetést ha a Portainer telepítve van. Így hát marad a composer. A composerben az alábbit kell hozzáadni a docker-compose.yaml-höz:

volumes:
  - /opt/homeassistant/config:/config
  - /etc/localtime:/etc/localtime:ro
  - /run/dbus:/run/dbus:ro # <-- Bluetooth adapter

Ha ezzel megvagyunk akkor a következő paranccsal újra töltjük a HA container configját:

docker-compose up -d homeassistant

Ezután megint ajánlott szerintem egy HOST restart, és ha felállt a rendszer, akkor már telepíthető a Bluetooth Integráció.

 

Home Assistant Bluetooth integráció telepítéseMAC cím alapján kiválasztjuk az usb bluetooth adapterünket, és már van is eszköz a hci0 porton. Lassan a végére is érünk a dolognak, mert nincs más hátra csak az LD2410 bővítmény telepítése:

LD2410 jelenlét érzékelő integrációjának telepítése

A telepítés után az alábbi entitásokat raktam ki a dashboard-ra:

 

Ez volt a leírás, hogy hogyan lehet megoldani az eszköz illesztését, de ehhez tartozik sajnos a szomorú igazság is, hogy annyira gyenge a bluetooth jelerőssége a modulnak, hogy ha nem tesszük a bluetooth adapter 30 cm-es közelébe, akkor nem is érzékeli az eszközt az adapter. (Holott a Xiaomi Ble hőmérőket ugyanolyan távolságból látja mint egy ESP32.) Ezért a végleges megoldás az lesz, hogy a jelenlét érzékelőt egy ESP8266-hoz vagy egy ESP32-höz kell illeszteni EspHome alatt.

De ez majd egy következő bejegyzésben lesz taglalva.

Remélem azért érhető volt a leírás.

(Statisztika: 490 megtekintés)
Kirakott IOT-ban