HLK-LD2410C – 24 Ghz-es jelenlét érzékelő tesztelése

Kedves Olvasó

 

Pár héttel ezelőtt keresgettem a jelenlét érzékelés témakörben, és az címben említett eszközre (HLK-LD2410C) találtam. Ilyenkor az első dolog az, hogy az ember fia felcsapja a Youtube-ot és megnézi mit talál. Szerencsére egész sokan foglalkoztak már ezzel a jelenlét érzékelővel, ezért tovább böngésztem, és arra lettem figyelmes, hogy már van Home Assitant integráció is és ESPhome integráció is.

Az eszköz ismertetése

A HLK-LD2410C jelenlét érzékelő bekötése elég egyszerű lévén nem sok kimenete van. A teszteléshez szükségünk lesz egy bármilyen USB Uart modulra, én személy szerint a jó öreg CH340-et használom erre a célra, mert az összes driver elő van telepítve. 

Bekötés:

USB UART VCC – HLK-LD2410C VCC

GND – GND

RX – TX

TX – RX

Hi-Link - HLK-LD2410C Jelenlét érzékelő szenzorAz eszköznek még van egy szabad GPIO-ja ami a jelenlét érzékelés függvényében magas vagy alacsony. Ezzel lehet egyszerűsíteni a világítások tervezését, mert elég hozzá egy relé modul.

Tesztelés:

Ha végeztünk a bekötéssel, amit azért valljuk be őszintén, nem volt túl bonyolult, akkor már csak az „LD2410 test tool”- kell telepítenünk. A test tool elérhető a Hi-link oldalán is, vagy letölthető innen, is hogy ne kelljen keresgélni. A letöltés után csak kicsomagoljuk a tool-t és elindítjuk az „LD2410 Tool.exe”-t.

A következő kép fogad minket:

Látszik, hogy az alap Baud Rate be van állítva, ezért nekünk már csak az USB Uart modul COM portját kell beállítani. Jelen esetben ez nálam a COM5. Miután kiválasztottuk a megfelelő kommunikációs portot, már csak a „Connect” gombra kell kattintani, és ha sikerült csatlakozni, akkor aktív lesz a „Start” gomb is. Nincs is mire várni kattintsunk a „Start” gombra.

Ezután a szenzor egyből elkezdi szolgáltatni az adatokat, és látjuk a mozgásokat a grafikonokon időrendben.

 

Mivel az eszköz Bluetooth kapcsolattal rendelkezik, ezért létezik telefonos alkalmazás is hozzá, amit ugyan megosztok itt, de nem túl bizalomgerjesztő. Sajnos az alkalmazás nem elérhető hivatalos android forrásból, és IOS alá nem is készült el. Ez még a legkisebb baj lenne, de sajnos csak kínai nyelven elérhető.

Alkalmazás linkje

Az alábbi pár képpel szolgálnék még a mobilalkalmazással kapcsolatban és a képeken kívül nem is tervezem magyarázni, hogy mi micsoda. A lényeg, hogy biztonsági szempontból nem ajánlom ezt a teszt eszközt.

 

HLK radar mobilalkalmazás

A következő cikk arról fog szólni, hogy hogyan integráljuk az eszközt Home Assistant alá, de ha addig is kedvet kaptatok a teszteléshez, akkor az új Hi-Link jelenlét érzékelő eszközök elérhetőek a Webshopban.

HLK-LD2410C

HLK-LD2410B

 

(Statisztika: 620 megtekintés)