Sonoff Zigbee 3.0 USB Dongle – Firmware frissítés

Kedves Olvasó

Ez a leírás azért készülhet el, mert kaptam egy eszközt, ami tesztelhetek. Magamtól nem folyamodtam volna ehhez, mert bár jó áron mérik ezt a Sonoff Zigbee 3.0 USB Dongle eszközt, én inkább az építés híve vagyok. A kapott eszköz elviekben régi firmware-rel van ellátva, de miközben nézegettem a Z-stack firmware-ek repóját, arra a következtetésre jutottam, hogy valószínűleg, még csak ez az egy firmware készült az eszközhöz. A kérdés az, hogy a Sonoff bajlódott-e saját firmware készítéssel, vagy eleve ezeket rakta az eszközökre. Ha igen, akkor most frissíteni fogom a firmware-t ha nem, akkor csak újra flashelem, ami rajta van.

 

Sonoff Zigbee 3.0 USB Dongle - Firmware frissítés

 

A History-ba is belenéztem, de csak a „readme” változott. Ellenben két helyről két részben különböző flashelési eljárást osztottak meg. Az eszköz gyártójának a honlapján is van egy word doksi, és a firmware repójában is van egy leírás.

Abban az esetben ha 100%-ban bármelyik leírásra kellett volna, hogy hagyatkozzak, akkor hozzá sem kezdek. Az első eltérés az, hogy nem található az „UartLog.zip”. A második dolog, hogy nem találtam arra vonatkozó információt, hogy az eszköz megbontása garancia veszéssel jár-e (szerencsére erre kaptam felhatalmazást). Egy kis kereséssel megtalálható a Serial Boot loader lock feloldásához készített python scrip itt: a link, a baj csak az, hogy a „readme”-ben azt írták, hogy a CC2652P-vel nem tesztelték. Na sebaj én kipróbálom.

Nos ezzel a szoftveres Serial Boot Loaderrel úgy jártam, hogy feltelepítettem az előírt csomagokat, és utána hibával kifagyott.

 

Telepítés eredménye:

 

Esetleg ha valaki belefut ugyanebbe a problémába, vagy megtalálja az eredeti leírásban szereplő „Uart Boot Test Tool”-t. Kérem jelezze nekem, mert szívesen kipróbálnám. Sajnos így nem marad más hátra mint a barbár megoldás, azaz kicsomagolom az eszközt. 

Sonoff Zigbee 3.0 USB Dongle - Firmware frissítés

Sonoff Zigbee 3.0 USB Dongle - Firmware frissítés

 

Lássuk a szükséges programokat:

 

– TI SmartRF Flash Programmer 2.

– SiliconLabs USB Uart Driver

 

Ezen felül persze még szükséges a Zstack Fimrware is, abból is a megfelelő: A coordinator mappán belül: Z-Stack_3.x.0 -> bin -> CC1352P2_CC2652P_launchpad_coordinator_20210708 -> CC1352P2_CC2652P_launchpad_coordinator_20210708.hex

Ha ezek megvannak, és a windows eszközkezelőben is látjuk az eszközt, akkor mehet is a telepítés. Ellenben ha nem látjuk az eszközt, akkor azt javaslom, hogy a drivert töröljük le teljesen és telepítsük újra, mert lehet a hagyományos nem VPC driver beragadt, mint nálam. Az alábbi képen látható, milyen amikor jól van bedriverezve az eszköz.

 

 

A leírásban ez sem teljesen így szerepelt, de akkor jöjjön a nagy trükk, ami elérhetővé teszi a bootloader-t. Fogjuk a kihúzott eszközt és megnyomjuk a „Boot” gombot rajta, majd ilyen formában lenyomott gombbal belehelyezzük az USB port-ba, és tartjuk a power led felvillanását követő 2-5 mp-ig.

Ezután nyissuk meg a Flash programmer-t, és válasszuk ki az eszközt, mint az alábbi képen. A flash programmer letöltése regisztrációhoz kötött, és nyilatkoznunk is kell egy checkbox-ban, hogy Civil vagy Katonai felhasználást tervezünk-e. (WTF?)

 

 

Mivel az eszközben CC2652P chip van, ezért válasszuk azt. Majd válasszuk ki a fent említett firmware „.hex” fájlt és az „Erase”, „Program”, „Verify” jelölő négyzeteket. Ezután nincs más hátra mint előre, nyomjunk egyet „Play” piktogramra.

 

A feltöltés után megszűnik a „Working” folyamatjelző, és ha sikeres volt a feltöltés, akkor kapunk felkiáltójeles Success!-t.

 

 

Ezután a szokásos módon Home Assistant megnyit. ZHA integráció, vagy Zigbee2MQTT elindít, felkonfigol, és már jöhetnek is a zigbee-s entitások.

Remélem segítség volt a leírás, és másnak már nem kell azokon a buktatókon átbucskázni, mint nekem. Jut eszembe: Ha valaki tényleg megtalálja az eredeti leírásokban szereplő python fájlokat, az kérem tényleg írjon nekem mert akkor elhelyezem azokat is a leírásban.

 

(Statisztika: 2 569 megtekintés)